Lochal14

Lochal Tilburg


Architect:   Civic Architects
Uitvoering: Facadis Gevelbouw


Lochal is het nieuwe publieke stadsforum van Tilburg. Het gebouw biedt plaats aan de openbare bibliotheek, co-werk ruimtes, conferentiezalen, ruimtes voor kunstenonderwijs en een grote stadshal voor publieke evenementen, exposities en debatten. Lochal ligt in een voormalige locomotiefloods in de spoorzone naast het Centraal Station; een gebied dat stap voor stap wordt getransformeerd tot een nieuw hart van de stad.

Het gebouw herbergt een nieuw soort hybride bibliotheek: Bezoekers kunnen er niet alleen boeken, andere media en wisselende collecties bekijken en lenen, het gebouw stimuleert ook de gezamenlijke productie van nieuwe informatie. Dit zal gebeuren in zogenaamde ‘lab-kamers’, thema-ruimtes die verspreid over het gebouw nieuwe verbindingen leggen met de vaste collectie.

Grote open ruimtes en vloervelden sluiten aan bij de erfgoedwaarde van de monumentale hal en bij het idee van een ‘open’ bibliotheek. Zes mobiele en ruimtehoge doeken zorgen maken het mogelijk grote en kleine werkruimtes te isoleren of de trappartijen te transformeren tot theater- of lezingenruimte.

Het open bibliotheekgedeelte is te verdelen in verschillende zones. Bij binnenkomst komt de bezoeker in een grote centrale hal waar hij een unieke indruk zal krijgen van de voormalige lochal. Dit binnenplein wordt gevolgd door een serie aan trappen en terrassen die plek bieden aan ruimtes om te lezen, te werken, te discussiëren en op te treden. Via deze terrassen is er toegang tot de co-werk verdieping die omringd wordt door vergaderruimtes. Op de laatste verdieping bieden brede gangen plek aan intiemere werkplekken. Deze gangen komen uit op een publieke wintertuin met een uitzicht over de stad.

(bron: https://www.civicarchitects.eu/bibliotheek-tilburg.html)

Toegepaste producten:

> VISS vliesgevel

Lochal14

Lochal13Fotograaf: Arjen Veldt

Lochal01

Lochal02

Lochal03

Lochal04

Lochal05

Lochal06

Lochal07

Lochal08

Lochal09

Lochal10

Lochal11

Lochal12Fotograaf: Stijn Bollaert

Terug